Estacions fantasma a Catalunya

Catalunya se suma a la moda de l'esquí en estacions fantasma

El fenomen va començar --com tants altres-- als Estats Units, on, només a les muntanyes de Colorado, hi ha unes 145 estacions d'esquí abandonades o que no han arribat mai a inaugurar-se. Són els denominats lost resorts o estacions perdudes i els que han esquiat per les seves pistes asseguren que l'experiència és per no oblidar-la. Pel silenci, per la sensació de soledat, per la qualitat de la neu verge. La moda --com també tantes altres-- ha començat a despertar interès entre els esquiadors catalans, la majoria aficionats experts, amb un gran domini de l'esquí. L'antiga estació de Llessui, tancada al públic des del 1987, n'acull algunes desenes cada cap de setmana, si el temps ho permet.
"La gent de la comarca coneix el lloc des de fa anys i no és estrany veure-hi grups de joves esquiant. Encara que últimament també vénen aficionats de fora, normalment de Barcelona", expliquen els veïns del petit poble, que ara depèn de l'Ajuntament de Sort (Pallars Sobirà). Aquest hivern, a més a més, la vella estació compta amb l'al.licient afegit d'una neu pols excel.lent.
"Aquí no han caigut grans precipitacions, però sí que hi ha hagut nevades pràcticament cada setmana i això ha fet que la capa de neu s'hagi anat renovant", va explicar divendres passat, des del seu restaurant Casa Kiko, el qui va ser un dels últims directors d'aquesta estació, Francisco Rafel.


ZONES SEGURES
"És una manera diferent de disfrutar de la neu, sense les aglomeracions de les altres estacions", va assenyalar Enric Oliva, un aficionat de la Pobla de Segur, que practica amb assiduïtat l'esquí de muntanya. Les pistes abandonades o fantasma també són zones més segures que la muntanya oberta, perquè en el seu temps van ser convenientment condicionades i arreglades. "És un bon lloc per iniciar-se en l'esquí de travessia", va comentar Oliva.
El risc d'allaus de neu als antics complexos hivernals "no és més gran que en altres punts de la muntanya", va assegurar l'aficionat. De fet, va insistir, els esquiadors que freqüenten aquestes estacions solen anar ben equipats. "A més de roba d'hivern, s'ha de portar una pala, una sonda, sovint uns grampons i sempre un petit dispositiu anomenat ARVA, que emet un senyal de ràdio i que facilita el rescat en cas de quedar sepultats per una allau", va explicar. Els aficionats que practiquen esquí fora de les pistes abalisades d'una estació no acostumen, en canvi, a portar aquest instrumental.
"Sabem que no hem de sortir mai sols per la muntanya i que, abans de fer-ho, s'ha de conèixer quin temps farà i quin és el risc d'allaus", va afegir Oliva. L'únic inconvenient de les estacions perdudes són els ascensos. Com que no hi ha remuntadors mecànics, els desnivells s'han de pujar a peu, si no es disposa de moto de neu.

Article publicat al periodico.cat

-----------------------------------------------------------------------


Possible reobertura de La Tuca 

L’ajuntament de Vielha ha signat un acord amb una immobiliaria (Hoque) per tirar endavant la reobertura de l’estació d’esquí de la Tuca. La Tuca es va inaugurar el 1972 i va tancar el 1987.
La inversió inicial prevista és de 45 milions d’€, amb la filosofia de convertir la nova estació en una estació urbana, a la que s’hi pugui accedir a peu des de Vielha. Es preveu que el domini esquiable tindrà 10 remuntadors, una capacitat de transport de 18.710 persones/hora i un domini d’entre 30 i 40 quilòmetres. Es preveu la construcció d’una nova zona residencia, amb 562 vivendes, equipaments comercials, 2 o 3 hotels, un gran aparcament subterrani i locals comercials, així com un equipament docent. Evidentment tot es farà dins de les més estrictes normes de sostenibilitat ambiental i nul impacte paisatgista.



Plànol de l'antiga estació de La Tuca.

----------------------------------------------------------------------------------------




Rasos de Peguera és una estació d'esquí alpí, actualment fora de servei, que es troba a la comarca del Berguedà, a prop de Berga, sent així la única estació d'esquí situada a la província de Barcelona. Als Rasos de Peguera fou el primer lloc de Catalunya on es va esquiar, el 2008 es va celebrar el centenari de la famosa excursió al Santuari de Corbera sota iniciativa del Centre Excursionista de Catalunya i la Federació Catalana d'Esports d'Hivern.
La Generalitat de Catalunya es va comprometre ajudar a l'estació, al igual que ho fa amb d'altres, per començar la modernització i posada en funcionament del complex, sempre que la iniciativa empresarial siqui qui lideri el projecte. El projecte inclou la creació d'un parc de fauna i flora a la zona dels Raset, una àrea d'esquí de fons, i la modernització de la part existent d'esquí alpí.

---------------------------------------------------------------------------------------

1 comentari:

  1. És una llastima que algunes pistes esquí catalunya quedin abandonades, alomillor no se'n haurien de fer tantes i millorar les que ja existeixen.

    Salutacions
    M

    ResponElimina